We ship your order within 1-2 business days!

Cult belgitude: Liga Beroepsvoetbal & McDonald's

Liga Beroepsvoetbal
In 1972 wordt de vzw “groupement du football professionel belge” opgericht als reactie op de explosie van professionalisme en financiën in het Belgische voetbal. Deze vereniging bestaande uit vertegenwoordigers van elke profclub diende voor meer regelgeving te zorgen bij transfers en spelerscontracten.

Tijdens de jaren ’90 en begin de eeuwwisseling gaat het gezelschap met de naam Liga Beroepsvoetbal door het leven. De Liga is eerder berucht voor interne strubbelingen tussen kleine en grote clubs dan voor effectieve resultaten. Het zijn vooral de rijke clubs die bekvechten voor meer stemgewicht bij beslissingen over tv gelden en de competitieformule.

Deze traditie van tweedracht loopt nog door tot op het heden onder de naam Profliga/Pro League.

Internationale trend jaren ‘90
Engeland 1992, de onafhankelijke FA Premier League wordt opgericht om meer geld in het laatje van de Engelse clubs te brengen. Deze organisatie ging zich uitsluitend bezighouden met uitzendrechten en sponsorovereenkomsten om het Engelse voetbal in het zog van de Europese voetbaltop te houden.

Op hetzelfde moment doet de commercialisering zijn intrede bij Europese tornooien. De Europacup I verdwijnt en wordt vervangen door de gloednieuwe Champions League met groepsfase.

Wat al deze gedaantewisselingen in 1992 gemeenschappelijk hebben is dat de organisatoren een merknaam introduceerden die ze tot op vandaag uitdragen als kwaliteitslabel.

In de praktijk betekent dit een uitgebreide opvoering van het competitie- of tornooilogo bij wedstrijden. Denk maar aan de ervaring van een Champions League wedstrijd. De constante aanwezigheid van de sterrenbal. Op de achtergrond in de televisiestudio tot op de linkermouw van de spelerstrui. De bekende “sleeve patch” was geboren.

Identiteit op z’n Belgisch
In 1995 volgt de Liga Beroepsvoetbal de trend met de bouw van z’n identiteit en kwaliteitslabel. Bij de start van de Belgische eerste klasse introduceert de Liga z’n eerste sleeve patch in samenwerking met fastfoodketen McDonald's. De bedoeling is dat de badge zichtbaar is bij alle spelers op het Belgische hoogste niveau.

De heibel binnen de Liga is merkbaar tot in het gebruik van de patch. Enkel de spelers van kleine clubs dragen deze op de mouwen aangezien de rijkere clubs hun eigen sponsorcontracten hebben. Een doorn in het oog voor de Liga Beroepsvoetbal. Bij Anderlecht pronkt de Generale bank op de armen, bij Club Brugge VTM en bij Standard Luik AGF.
Na twee jaar haakt McDonald’s af als sponsor en verdwijnt de reclame van de mouwen. 

In de loop van het seizoen 2010-11 wordt de patch weer in het leven geroepen onder een nieuwe vorm. De Belgische voetbalcompetitie is hiermee één van de laatste Europese competities die start met een huisstijl. Sindsdien wordt om de vijf jaar gesleuteld aan het volledige design en verschilt de patch in kleine details van jaar tot jaar (bijvoorbeeld vermelding jaartal). De landskampioen van het voorgaande jaar mag schitteren met een gouden variant.

Overzicht van patches in de eerste klasse van het Belgische voetbalCompetitiewedstrijd tussen Charleroi en Standard Luik in de Eerst Klasse van het Belgisch voetbal 1995-96: Standard Luik met AGF op de mouwen terwijl de spelers van rivaal Charleroi pronken met McDonald's Liga Beroepsvoetbal x McDonalds

Leave a comment

Name .
.
Message .